Nuttige tips voor je reisapotheek

 

Je vakantie komt eraan en het inpakken kan beginnen. Vergeet zeker ook niet je reisapotheek mee te nemen. Hieronder vind je alvast enkele tips en een checklist.

Reisapotheek

Je reisapotheek samenstellen doe je rekening houdend met je gezinssituatie, eventuele ziektes van gezinsleden, je reisbestemming en de duur van je reis. Neem steeds een voldoende grote hoeveelheid van je medicatie mee, want als je naar het buitenland gaat, kan het zijn dat je medicatie er niet beschikbaar is of een andere naam heeft. Bovendien kan de medicatie in het buitenland met dezelfde naam een andere samenstelling hebben. Neem daarom steeds de bijsluiter of een kopie ervan mee. Vraag advies hierover aan je arts of apotheker.

Download onze checklist reisapotheek

 

Vliegreis

Reis je met het vliegtuig, check dan op voorhand de formaliteiten van je medicatie om problemen aan de douane te vermijden, dit geldt bijvoorbeeld voor verdovende en psychotrope geneesmiddelen en voor insuline. Hou ook voldoende medicatie in je handbagage voor tijdens je reis en houd rekening met de toegelaten hoeveelheid vloeistoffen voor je vloeibare geneesmiddelen. Vraag je arts een bewijs dat je deze producten nodig hebt. Ga na of je in orde bent met je vaccinaties en documenten (ook voor covid) voor het land van bestemming. Druk dit ‘geneesmiddelenpaspoort’ af waarop je een aantal gegevens voor noodgevallen kan invullen: nuttige telefoonnummers, aandoeningen waaraan je lijdt, je medicatie, overgevoeligheden of allergieën, bloedgroep enz.

Verre bestemmingen

Vlieg je naar verre contreien, neem dan zeker ook een ontsmettende handgel mee, omdat water er niet overal voorhanden is. Ook drinkbaar water is er vaak een probleem, vandaar zijn tabletten om water te ontsmetten heel nuttig. Om ’s nachts ongestoord te kunnen slapen houd je muggen op afstand met een middel met DEET (sterk afwerende werking tegen muggen) en een muskietennet.
Bespreek met je arts of je eventueel extra medicatie meeneemt zoals antibiotica. Op wanda.be vind je alle informatie over de nodige reisvaccins.

Je reisapotheek samenstellen doe je rekening houdend met je gezinssituatie, eventuele ziektes van gezinsleden, je reisbestemming en de duur van je reis. 

Veilig op reis

Raadpleeg de reisadviezen van je bestemming op diplomatie.belgium.be en registreer je reis op travellers-online. In elk land kunnen er zich immers problemen voordoen en zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. Je contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk.

Merk ten slotte op dat het in sommige landen nog steeds aanbevolen is om een masker te dragen in bepaalde specifieke omstandigheden om je te beschermen tegen COVID-19. Neem in die gevallen dus een voorraad mondmaskers mee. Goede reis en hou het gezond!

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat is een maagzweer?

Wat is een maagzweer? Een maagzweer, ook wel ulcus pepticum genoemd, is een open wonde in het slijmvlies van de maag. Gelijkaardige pijnlijke zweren kunnen

Lees meer >