Feit of fabel? Je kan verslaafd worden aan slaapmiddelen

Feit. Als je slaapmedicatie (of kalmerende middelen, tegen angst bijvoorbeeld) gebruikt, kan je er ‘afhankelijk’ of verslaafd aan raken. Bij langdurig gebruik vergroot dat risico en riskeer je bovendien tolerantie voor het geneesmiddel. Dat wil zeggen dat het middel steeds minder werkzaam zal zijn in je licha am, en je dus een hogere dosis moet gebruiken om hetzelfde effect als voorheen te verkrijgen. Afhankelijkheid kan al optreden bij normale lage dosissen, en zelfs al één of twee weken na de start van de behandeling. 

Hoe herken je verslaving of afhankelijkheid aan slaapmedicatie? 

  • Je hebt een steeds hogere dosis nodig om rustig te blijven of om in te slapen.
  • Je kunt niet inslapen of je hebt meer last van angsten als je een lagere dosis neemt.
  • Als je geen medicatie neemt, ervaar je een of meerdere klachten: angst, slapeloosheid, een verstoord slaap-waakpatroon, prikkelbaarheid, hartkloppingen, nachtmerries, enz.

Hoe beperk je het risico op verslaving of tolerantie? 

  • Respecteer de voorgeschreven dosis. Raadpleeg je arts of apotheker als die niet volstaat.
  • Bepaal met je arts bij de start van je behandeling een datum waarop je de behandeling stopzet. Wanneer die datum nadert, kan je met je arts bespreken of de behandeling al dan niet kan stopgezet worden.
  • Vraag je arts of apotheker naar mogelijke alternatieve behandelingen (bv. therapie in een slaapcentrum, meditatie, valeriaan,…).

Bouw langzaam af

Slaapmiddelen hebben alleen voordelen als je ze heel kortstondig gebruikt. Als je ze langer gebruikt, verdwijnen de voordelen en blijven enkel de nadelen over. Een belangrijke bijwerking is sufheid, ’s nachts maar ook overdag. Oudere mensen lopen daardoor meer risico om te vallen en bv. een heup te breken. Daarom is het goed om ermee te stoppen. Om geen last te hebben van slapeloze nachten, hartkloppingen of andere nare nevenverschijnselen stop je best niet in één keer. 

Vraag je arts of je apotheker om een afbouwschema, zodat je lichaam geleidelijk kan wennen aan een lagere dosis en je na een tijdje weer zonder pillen kan slapen.

Benzo’s

De meeste slaapmiddelen zijn geneesmiddelen met een kalmerende en verdovende werking, ook wel benzodiazepines – in de volksmond ‘benzo’s’ – genoemd. Tot die groep geneesmiddelen behoren producten als lorazepam en lormetazepam. Andere slaapmiddelen, zoals bv. zolpidem, zijn er nauw aan verwant.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat is een maagzweer?

Wat is een maagzweer? Een maagzweer, ook wel ulcus pepticum genoemd, is een open wonde in het slijmvlies van de maag. Gelijkaardige pijnlijke zweren kunnen

Lees meer >