Gratis noodpil: ook zonder voorschrift

Sinds 10 september kan je de noodpil of morning after pil ook zonder dat je een voorschrift hebt (bijna) gratis verkrijgen in de apotheek.

Elk jaar laten ongeveer 20.000 vrouwen in ons land een abortus uitvoeren. Om het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen te verminderen, kunnen vrouwen sinds 2017 zonder doktersbriefje bij hun apotheker terecht voor een noodpil.

Tot nog toe moest je dan de volle prijs betalen. Je apotheker gaf je een terugbetalingsformulier mee dat je moest indienen bij je ziekenfonds. Die stortte het bedrag van de RIZIV-terugbetaling vervolgens op je rekening. Voor vrouwen die anoniem wilden blijven, was dat een hoge drempel omdat hun partner of ouders de terugbetaling door het ziekenfonds misschien op hun rekening konden zien. Vaak durfden ze het terugbetalingsformulier niet indienen en draaiden ze dan maar zelf voor de kosten op… of lieten ze de noodpil achterwege. Daarom heeft de overheid beslist om die drempels weg te nemen en de noodpil vanaf 10 september financieel toegankelijk te maken voor alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd.

Is de noodpil nu volledig gratis?

Dat hangt van het type noodpil af. Je hebt twee soorten: 

  • De klassieke noodpil bevat een stof die levonorgestrel genoemd wordt. Ze is verkrijgbaar onder verschillende merknamen.
  • De andere noodpil bevat de stof ulipristalacetaat en is verkrijgbaar onder de merknaam ellaOne.

De klassieke noodpil kost ongeveer 10 euro. ellaOne kost 25 euro. Maar doordat je apotheker nu het bedrag van de RIZIV-terugbetaling voorschiet, hoef je voortaan niets of bijna niets (0,85 euro) meer te betalen. Voor Ella-One moet je 15,98 euro remgeld betalen. Maar dat is ook zo als je een voorschrift hebt. 

Welke noodpil? En wanneer?

De gewone noodpil kan je tot 3 dagen na onveilige seks innemen. ellaOne tot 5 dagen erna. Ella one zorgt er ook voor dat je ovulatie 3x sneller geremd wordt. Maar voor beide pillen geldt: hoe sneller, hoe groter de garantie dat ze werkt. 

Je apotheker is het best geplaatst om je te adviseren. Hij of zij zal je enkele vragen stellen om zich ervan te verzekeren dat de noodpil nodig is, en welke van beide soorten aangewezen is voor jou. Hij of zij zal je ook vertellen wat de mogelijke nevenwerkingen zijn. Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de noodpil verminderen. Je apotheker weet daar alles over. Natuurlijk krijg je ook uitleg over het juiste gebruik en hoe je te beschermen bij volgende seksuele contacten tijdens de rest van je cyclus, want de noodpil beschermt je daar niet tegen. 

!! Deze geneesmiddel zijn anticonceptiemiddelen dat worden gebruikt om een zwangerschap te voorkómen. Als u al zwanger bent, zal het een bestaande zwangerschap niet onderbreken !!

Noodoplossing

De noodpil blijft echter, zoals de naam al zegt, een noodoplossing. Met de pil, het condoom of andere voorbehoedsmiddelen loop je minder risico op een ongewilde zwangerschap. Anders dan het condoom biedt de noodpil ook geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). 

Zoek je meer uitgebreide informatie? Neem dan eens een kijkje op de website van Sensoa

Artikel van apb

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk Volgens de Belgische Cardiologische Liga leven er in ons land bijna 2,5 miljoen mensen met een hoge bloeddruk. De helft is zich daar

Lees meer >