Wat zijn aambeien?

Aambeien (hemorroïden of speen) ontstaan wanneer de bloedvaten van de anus verwijden of uitzetten. Het zijn een soort spataders die je krijgt als je te hard perst tijdens een toiletbezoek. Men spreekt van aambeien als de bloedvaatjes gezwollen zijn, uitpuilen en zodanig geïrriteerd zijn dat er klachten ontstaan. Aambeien voelen ongemakkelijk of pijnlijk aan, vooral wanneer je naar het toilet geweest bent en kunnen ook bloeden.

Afhankelijk van de plaats van de uitstulpingen, zijn er twee types aambeien. Uitwendige aambeien bevinden zich onder de huid rond de aars. Bij een uitwendig onderzoek zijn ze meteen zichtbaar en vaak is de huid rood aangespannen. Je kan een pijnlijk bobbeltje of uitstulping voelen zitten.

Inwendige aambeien zitten in de endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm. Ze veroorzaken meestal weinig ongemak. Maar door persen kunnen inwendige aambeien naar buiten geduwd worden. Dan komen ze uit de anus tevoorschijn (prolaps). Dat kan pijn doen en gepaard gaan met een bloeding. 

Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op aambeien vanwege de druk die de baarmoeder op de aderen in de onderbuik uitoefent. Het bloed in de aders rond de anus kan dan niet wegstromen en vervolgens er ontstaan aambeien. Naarmate we ouder worden kunnen aambeien optreden door verzwakking van de ligamenten of door langdurig te zitten.

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Symptomen variëren meestal afhankelijk van de ernst van de aambeien:

  • Jeuk rond de anus of rectaal gebied;
  • Pijn rond de anus;
  • Knobbeltjes rond de anus die gezwollen zijn;
  • Klonter in uitgezakt bloedvat (trombose);
  • Bloed in de ontlasting (heel donkere stoelgang), op wc-papier of in het toilet.

Wanneer moet je een arts consulteren?

Omdat veel van de symptomen van externe aambeien ook voorkomen bij andere aandoeningen, is een bezoek aan je arts noodzakelijk. Jouw arts kan bevestigen of je al dan niet aambeien hebt, of een ander gezondheidsprobleem.

Raadpleeg steeds een dokter bij anaal bloedverlies, zeker als je ouder bent dan vijftig of familieleden hebt met ernstige darmziekten (bv. darmkanker). Ga ook naar jouw huisarts bij veranderingen in je stoelgangpatroon (bloederige diarree, een donkerdere kleur van de stoelgang, …).

Wat kan je zelf doen?

Aambeien kunnen op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van de ernst.

Essentieel bij de behandeling is het voorkomen van constipatie. Geef de voorkeur aan vezelrijke en vetarme voeding, drink regelmatig, doe regelmatig aan lichaamsbeweging, houd je ontlasting niet op en blijf niet te lang op het toilet zitten. Als je ernstige constipatie hebt kan je hulpmiddelen proberen om de stoelgang zachter te maken. Door tijdelijk een laxeermiddel te nemen voorkom je dat je stoelgang hard wordt.

Als je een lichtere vorm van aambeien hebt kan een coldpack, zetpil of een aambeienzalf verlichting bieden. Meer ernstigere aambeien worden chirurgisch behandeld.

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Aambeien kunnen meestal efficiënt lokaal behandeld worden met een aambeienzalf of zetpil. Er bestaan verschillende types die de pijn en jeuk tijdelijk kunnen verlichten, maar ze doen niets aan de oorzaak.

Zalven worden gewoonlijk gebruikt voor uitwendige aambeien. Met een rectale canule kunnen ze ook voor inwendige aambeien dienen. Deze producten bevatten dikwijls een lokaal verdovend middel (zoals lidocaïne) en/of een ontstekingsremmend middel (zoals cortisone) en/of zinkoxide waardoor de pijn en de jeuk vermindert.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk: