Mijn kind heeft koorts, wat kan ik doen?
Veel ouders worstelen ermee: hoe behandel je de koorts van je kind? Er is helaas geen eenzijdig antwoord. Hoe je koorts aanpakt, hangt af van je kind en onder andere z’n leeftijd, maar varieert ook naargelang de situatie. We geven je hier enkele richtlijnen waar je rekening mee kan houden.
Eerst en vooral: koorts is nuttig. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om een infectie (oorontsteking, mazelen, voedselvergiftiging …) te bestrijden. Ziekteverwekkers kunnen immers niet goed groeien bij hogere temperaturen. Het is dan ook niet altijd nodig om de verhoogde lichaamstemperatuur meteen te doen dalen.
Wanneer spreken we van koorts?
Een ‘normale’ lichaamstemperatuur ligt rond 37°C. We spreken van koorts bij 38° en van hoge koorts bij meer dan 38,5°. De temperatuur meet je met een aangepaste thermometer, je apotheker kan jou helpen bij de keuze ervan.
Medicatie geven?
Heeft je kind hoge koorts (meer dan 38,5° of 38° als je kind al eens koortsstuipen heeft gehad), dan kan je een koortswerend middel toedienen ter verzachting. Paracetamol geniet de voorkeur. De juiste dosis hangt af van het lichaamsgewicht van je kind. Lees aandachtig de bijsluiter en volg het advies van je arts of apotheker over de toediening en innamemomenten.
Geef geen aspirine aan kinderen (om het syndroom van Reye te vermijden, dat is zeldzaam maar ernstig).
Tips
Bij koorts:
- Laat je kind regelmatig drinken
- Bedek je kind niet te veel
- Hou de kamertemperatuur onder 20°
Raadpleeg onmiddellijk een arts of ga naar spoed als:
- Je baby jonger dan 3 maand koorts heeft van 38° of meer
- Je kind jonger dan 2 jaar verontrustende signalen vertoont, zoals koorts die niet daalt ondanks een koortswerend middel, of je kind is minder bewust van z’n omgeving, reageert minder, eet of drinkt minder …
- Je kind ouder dan 2 jaar klaagt over pijn (aan het hoofd of de buik …) of meer dan 39° koorts heeft en de temperatuur daalt niet ondanks een koortswerend middel.
Deel dit artikel:
Dit vind je misschien ook leuk:
Wat is een maagzweer?
Wat is een maagzweer? Een maagzweer, ook wel ulcus pepticum genoemd, is een open wonde in het slijmvlies van de maag. Gelijkaardige pijnlijke zweren kunnen
Een hart voor je hart
Een hart voor je hart Wanneer je hart het bloed niet goed meer kan pompen naar je lichaam, spreken we van hartfalen. Hartfalen kan acuut
Bekommerd om broze botten
Bekommerd om broze botten Naarmate we ouder worden, worden de botten in ons lichaam minder sterk. Dat natuurlijk verouderingsproces heet osteoporose of botontkalking. Volgens schattingen