Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?

Geneesmiddelen die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt, breng je terug naar je apotheker. Die zorgt ervoor dat ze veilig vernietigd worden.

Vervallen geneesmiddelen breng je terug naar apotheek

Wat doe je met vervallen geneesmiddelen? Er is maar één juist antwoord op die vraag: geneesmiddelen die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt, breng je terug naar je apotheker. Die zorgt ervoor dat ze veilig vernietigd worden.

Vervallen en ongebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in je apotheekkastje. Het is niet veilig om ze nog in te nemen. Weg ermee! Maar gooi ze niet in de vuilnisbak en spoel ze zeker niet door het toilet. Anders komen ze via de riolering in sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor het waterleven. Zo is bijvoorbeeld bekend dat resten van pijnstillers de ​lever en nieren van vissen beschadigen, of dat resten van andere geneesmiddelen de bloei van giftige blauwalgen in de hand werken.

Om te vermijden dat geneesmiddelenresten schade toebrengen aan mens en milieu kan je je vervallen of niet meer gebruikte medicatie terugbrengen naar je apotheek. Wist je dat de apotheken in ons land op die manier elk jaar honderden tonnen geneesmiddelenafval inzamelen… en veilig laten vernietigen?

Jij kan dus zeker je steentje bijdragen aan het milieu door je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar de apotheek. Maar opgelet: het is belangrijk dat je die medicatie vooraf correct sorteert. Anders kan je apotheker weigeren om ze terug te nemen. Weet je niet precies hoe je ze moet sorteren? Kijk dan eens in de sorteergids, daarin wordt het heel duidelijk uitgelegd.

Gooi ze niet in de vuilnisbak en spoel ze zeker niet door het toilet. ​

Doe de test

Laten we eens een test doen om te zien hoe goed je al op de hoogte bent. 5 vraagjes: juist of fout…?

  1. Je mag vervallen geneesmiddelen ook naar het containerpark brengen?
  2. Lege blisters en pillendoosjes mogen bij het huishoudelijk restafval.
  3. Lege injectiespuiten mogen in de vuilnisbak als je de naald verwijderd hebt.
  4. Bijsluiters en kartonnen verpakkingen mogen teruggebracht worden naar de apotheek.
  5. Homeopathische geneesmiddelen en diergeneesmiddelen mogen terug naar de apotheek.

De antwoorden

  1. Fout. Vervallen of ongebruikte medicatie mag enkel teruggebracht worden naar de apotheek (al hoeft dat niet de apotheek te zijn waar je ze hebt gehaald).
  2. Juist. Lege blisters en pillendoosjes mogen bij het restafval. Als er nog pillen inzitten, moet je ze echter wel naar de apotheek brengen. Je hoeft de pillen niet uit de blister of doos te halen.
  3. Fout. Gebruikte injectiespuiten moeten naar het containerpark gebracht worden.
  4. Fout. Bijsluiters en kartonnen verpakkingen sorteer je gewoon bij het ‘oud papier’.
  5. Juist. Je apotheker neemt alle geneesmiddelen terug. Maar alleen geneesmiddelen, dus bv. geen voedingssupplement op basis van planten. Dat mag bij het huishoudelijk restafval.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk: