Reizen zonder reisziekte

Reizen betekent vaak een lang traject. Met de wagen, bus, trein, vliegtuig of boot: misselijkheid, koude rillingen en braken kunnen een serieuze domper op je reisvreugde betekenen.

Ongeveer 1 op de 4 personen heeft last van reisziekte. Vrouwen en kinderen hebben er vaker last van. Als je lijdt aan migraine, ben je er ook gevoeliger voor. En ook bepaalde genetische factoren verhogen je kans op reisziekte.

Reisziekte krijg je wanneer de beweging die door je ogen wordt geregistreerd, niet klopt met de beweging die geregistreerd wordt door je evenwichtsorgaan in je interne oor. Je hersenen begrijpen niet wat er gebeurt en daarom krijg je last van symptomen.

Wat kan je ertegen doen?

Je hebt sneller last van reisziekte als je angstig of moe bent, honger hebt, als je alcohol hebt gedronken en ook na een zware maaltijd. Vaak volstaan enkele eenvoudige maatregelen om reisziekte te voorkomen.

Onderweg:

  • Neem je plaats op de plek waar je het minste beweging voelt (vooraan in de auto, ter hoogte van de vleugels in het vliegtuig)
  • Hou je je hoofd en lichaam zo stil mogelijk, en slaap je indien mogelijk
  • Kijk je in de richting waarin je reist en leun je je stoel naar achter
  • Hou je je ogen gericht op een punt in de verte (kijk bv. vanop een boot naar de horizon)
  • Lees je beter niet
  • Adem je indien mogelijk wat frisse lucht in

En je apotheker?

Als je vaak last hebt van reisziekte, kunnen wij je medicatie adviseren die je preventief kan gebruiken voor je vertrekt. Antihistaminica worden vaak gebruikt bij reisziekte, maar opgelet want ze hebben een verdovende werking en zijn dus niet aangewezen als je zelf achter het stuur kruipt. Een bereiding op basis van gember kan ook verlichting brengen; het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen heeft de effectiviteit ervan bij reisziekte erkend.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Reizen zonder reisziekte

Reizen zonder reisziekte Reizen betekent vaak een lang traject. Met de wagen, bus, trein, vliegtuig of boot: misselijkheid, koude rillingen en braken kunnen een serieuze

Lees meer >