Hoe ernstig is bronchiolitis (RSV) ?

 

Bovenop covid en griep woedt in België al maanden een bronchiolitis-epidemie… En die is nog niet voorbij! Het seizoen duurt meestal tot maart. Beperk het risico op besmetting door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

“Deze winter hoor ik veel ouders zeggen dat hun kind aan bronchiolitis lijdt… Het schijnt dat sommigen zelfs in het ziekenhuis moeten worden opgenomen! Ik ben bezorgd… Wat kan ik doen om mijn baby te beschermen?”, vraagt Els uit Rotselaar.

Deze lezeres is niet de enige die bang is voor bronchiolitis bij kinderen. Want hoewel die virale infectie veel voorkomt en vaak goedaardig is, kunnen de symptomen indrukwekkend zijn bij kinderen jonger dan 2 jaar: hoesten, koorts, piepende ademhaling, weigeren om te eten, overvloedige afscheidingen… Maar wees gerust: in de overgrote meerderheid van de gevallen volstaan rust en een aangepaste behandeling om na 5 tot 10 dagen te genezen.

 

Van een banale verkoudheid tot bronchiolitis

Bronchiolitis wordt meestal veroorzaakt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV). Wanneer een kind met RSV besmet is, begint de infectie in de neus en de keel. De symptomen zijn die van een gewone verkoudheid die gepaard kan gaan met een droge hoest en lichte koorts. Helaas kan dit zich ontwikkelen tot een infectie van de onderste luchtwegen. Wanneer de kleinste vertakkingen van de luchtwegen ontstoken zijn, spreken we van bronchiolitis.

Naar schatting 25 à 40% van de kinderen heeft symptomen van bronchiolitis wanneer zij voor het eerst met RSV besmet raken. Bij 0,5 tot 2% van hen leidt dat tot een ernstige infectie die een opname in het ziekenhuisnodig maakt. 

Hoe vermijd je het?

Het virus is zeer besmettelijk! Het verspreidt zich als je hoest, je neus snuit of niest. Handen schudden, knuffelen of kussen kan je besmetten, net als het aanraken van een besmet voorwerp (speelgoed, deurklink).

Weet dat je met deze preventieve maatregelen het risico van een infectie bij zuigelingen kan verminderen:

 • Was je handen voordat je je baby aanraakt.
 • Als je ziek bent, beperk dan het contact met je baby tot een minimum.
 • Draag zo nodig een mondmasker.
 • Neem je baby niet mee naar drukke, besloten plaatsen (kinderdagverblijven, winkels, openbaar vervoer, enz.).
 • Ventileer je woonkamers dagelijks.
  Reinig je huis en het speelgoed.

Als je kind ziek is, let dan op zijn of haar ademhaling. Piepen is een duidelijk teken van bronchiolitis. Wees ook bedacht op het risico van uitdroging.

Wat te doen als je kind ziek is?

Het eerste wat je moet doen is je kind thuishouden om te beletten dat het virus zich verspreidt. Als het een eenvoudige RSV-infectie is, geneest het na een paar dagen vanzelf. Voor het comfort van je kind kan je zijn of haar symptomen verlichten:

 • Maak de neus van je kind geregeld schoon (met fysiologisch serum).
 • Geef het regelmatig te drinken.
 • Splits de maaltijden op in kleinere porties.
 • Op advies van je apotheker kan je paracetamol toedienen om de koorts te verlagen. Je apotheker kan je de juiste dosis geven die aangepast is aan de leeftijd van je kind en kan je, afhankelijk van de symptomen, doorverwijzen naar een arts.

Denk er ook aan om de leefruimtes regelmatig te verluchten en vermijd blootstelling aan tabaksrook om je kind in een gezonde omgeving te houden.

Moet je naar de dokter?

Als je kindje minder dan 3 maanden oud is en zijn temperatuur hoger is dan 38°, raadpleeg dan onmiddellijk je huisarts of ga naar de pediatrische spoeddienst. Aarzel niet als de algemene toestand van je kind alarmerend is (als hij of zij kreunt, braakt, pijn lijkt te hebben, enz.) of als zijn of haar temperatuur niet daalt ondanks het innemen van koortswerende medicatie.

Als de RSV-infectie zich ontwikkelt tot bronchiolitis, kan de arts een aerosolbehandeling en/of een ademhalingstherapie door een kinesist voorschrijven.

Als je geen toestel (vernevelaar) voor je aerosol hebt, kan je er gemakkelijk een huren bij een apotheek. Je apotheker zal je uitleggen hoe je dit goed moet gebruiken.

Wist je dat?

Een RSV-infectie kan tot ernstige verwikkelingen leiden bij baby’s en jonge kinderen… maar niet alleen bij hen! Ook ouderen, mensen met long- of cardiovasculaire problemen of mensen met een verminderde immuniteit zijn kwetsbaarder. De infectie kan verergeren en tot een longontsteking leiden.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Geneesmiddelen & alcohol

Geneesmiddelen & alcohol Vermijd gevaarlijke cocktails… Drink jij ook graag een glaasje? Hier in België zijn een pintje, een glaasje wijn of een aperitief vrij

Lees meer >