Hoe voorkom je een tekenbeet en wat doe je bij een beet?
Hou je er ook van om de natuur in te trekken? Dan weet je vast wel dat je moet opletten voor teken in de lente, zomer én herfst! Verborgen in het struikgewas, beboste gebieden en hoge grassen wachten ze tot je voorbij wandelt om zich vast te bijten in je huid, vooral waar die warm, vochtig en dun is.
Wat doe je bij een beet?
Tekenbeten zijn op zichzelf niet zo erg, maar helaas kunnen teken wel besmettelijke ziektes overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Als je gebeten bent, moet je dus zo snel mogelijk de teek verwijderen, dat beperkt het risico op infectie.
Een teek verwijderen doe je best door ze met een tekentang of pincet (met dunne punt) bij de kop zo dicht mogelijk tegen je huid vast te pakken, en ze in een rustige vloeiende beweging naar boven te trekken. Knijp ze niet plat, gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie en draai er niet aan. Je wil vermijden dat de teek braakt. Wees in de maand die volgt op de tekenbeet, waakzaam voor mogelijke ziektesymptomen. Merk je een rode ringvormige plek rond de gebeten plaats of ervaar je griepachtige symptomen, contacteer dan zo snel mogelijk je arts.
Hoe vermijd je een beet?
Je verkleint de kans op een beet door lichtgekleurde bedekkende kledij en gesloten schoenen te dragen, zo veel mogelijk op paden te blijven en een insectenwerend middel op je onbedekte huid te smeren.
Je apotheker kan je helpen bij de keuze van een geschikt product. Een tekenbeet uitsluiten is onmogelijk. Maak er daarom een gewoonte van om je lichaam te controleren nadat je in de natuur bent geweest, vooral waar je huid warm, vochtig en dun is. Teken kunnen onder je kleren kruipen naar zo’n plekje. Kledij kan je na een tocht in de natuur bij thuiskomst wassen op 60°C.
Een fijne zomer gewenst!
Deel dit artikel:
Dit vind je misschien ook leuk:

Verslaafd aan pijnstillers
Verslaafd aan pijnstillers Pijn, het doet wat met een mens. Soms kan pijn zo overweldigend zijn, dat je nauwelijks kan functioneren. Als we iemand zien

Je apotheker adviseert : lach!
Je apotheker adviseert : lach! Lachen is goed voor de geest, maar ook voor je fysieke gezondheid! Dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Om ten volle

Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?
Wat doe je met vervallen geneesmiddelen? Geneesmiddelen die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt, breng je terug naar je apotheker. Die zorgt ervoor