Heeft jouw kind rode wangen?

Heeft jouw kind vuurrode wangen, alsof hij of zij net een klap in het gezicht heeft gekregen? Wacht voor je de speelkameraadjes op het matje roept! Die huidreactie kan ook afkomstig zijn van de ‘vijfde ziekte’, of erythema infectiosum in medische termen.

Die besmettelijke kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus en treft voornamelijk kinderen tussen 5 en 15 jaar oud. Het is dus niet uitzonderlijk dat kleine epidemieën zo nu en dan onze scholen teisteren, vooral in de lente! Paniek is niet nodig, de vijfde ziekte is doorgaans niet gevaarlijk en verdwijnt spontaan.

Volwassen kunnen de ziekte ook oplopen, maar dat is eerder zeldzaam. Let wel op als je zwanger bent, want als je dan besmet raakt, kan het virus doorgegeven worden aan je ongeboren baby.

Wat zijn de symptomen?

De ziekte start vaak met wat koorts, hoofdpijn, keelpijn, een verstopte of loopneus en spierpijn. Vervolgens zie je een huidreactie verschijnen. Eerst zie je rode plekken op de wangen, en dan komen er bultjes bij. De zone rond de neus en mond blijft meestal vrij. Na enkele dagen verspreidt de huidreactie zich naar de romp en armen, en vervolgens naar de rest van het lichaam. De huiduitslag verdwijnt meestal na 3 weken.

Hoe vermijd je een besmetting?

Het virus wordt verspreid door druppeltjes in de lucht bij niezen of hoesten. De afstandsmaatregelen tegen het coronavirus zijn dus evengoed van toepassing om verspreiding van dit virus tegen te gaan. Vermijd omhelzingen en was de handen regelmatig. De vijfde ziekte is doorgaans enkel besmettelijk tijdens de incubatieperiode, zolang er geen symptomen zijn dus. Een besmetting voorkomen kan je dus vooral door voorzichtig te zijn, zeker in het voorjaar.

Als je kind besmet is…

  1. kan je koorts en spierpijn behandelen met rust en, indien nodig, paracetamol in een aangepaste dosis;
  2. vermijd je warmte, omdat een warm bad, blootstelling aan de zon of fysieke activiteit de uitslag kunnen verergeren;
  3. moet je je kind niet isoleren als hij of zij zich OK voelt. Wanneer je de huiduitslag ziet, is je kind doorgaans niet meer besmettelijk. Je kind kan dus naar school​.

​​

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Bekommerd om broze botten

Bekommerd om broze botten Naarmate we ouder worden, worden de botten in ons lichaam minder sterk. Dat natuurlijk verouderingsproces heet osteoporose of botontkalking. Volgens schattingen

Lees meer >

Wat is psoriasis?

Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die huidcellen snel opbouwt. Een opeenhoping van deze cellen leidt tot schilfers op het huidoppervlak. Psoriasis wordt

Lees meer >