Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis waarbij het lichaam niet in staat is om lactose te verteren, het voornaamste suiker in zuivelproducten. Oorzaak is een verminderde productie van het enzym lactase in de darm.

Mensen met lactose-intolerantie maken onvoldoende lactase aan. Dit enzym is nodig om lactose af te breken tot glucose en galactose, die vervolgens in de bloedbaan worden opgenomen en voor energie zorgen. Zonder voldoende lactase, blijft lactose onverteerd in de darm en is het de oorzaak van spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en buikkrampen.

Er zijn twee hoofdtypes van lactose-intolerantie. Primaire lactose-intolerantie is de meest voorkomende. Het wordt veroorzaakt door een afname van de lactaseproductie met de leeftijd, waardoor de absorptie van lactose slecht verloopt. Het komt vaker voor bij Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactase aanmaken.

Secundaire lactose-intolerantie is zeldzaam. Het wordt veroorzaakt door ziekte, zoals een buikgriep of een ernstiger probleem zoals coeliakie. Dit komt omdat een ontsteking in de darmwand kan leiden tot een tijdelijke afname van de lactaseproductie. Wanneer de darm herstelt, is er weer voldoende aanmaak van lactase.

Sommige mensen maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Zij verdragen ook geen moedermelk. Deze aangeboren vorm van lactose-intolerantie is zeer zeldzaam, erfelijk en blijft levenslang bestaan.

Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie?

Als je lactose-intolerant bent, dan krijg je vaak klachten aan je spijsvertering na het drinken of eten van lactose bevattende producten, zoals melk, boter, roomijs, smeerkaas, enzoverder. 

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Opgeblazen gevoel;
  • Buikkrampen;
  • Winderigheid;
  • Diarree.

Sommige mensen ervaren ook de noodzaak om naar het toilet te gaan, misselijkheid, braken, pijn in de onderbuik en zo nu en dan constipatie.

De ernst van de symptomen kan variëren, afhankelijk van hoeveel lactose je kunt verdragen en hoeveel je hebt gegeten.

Wat kan je zelf doen?

Als je geen zuivelproducten wilt opgeven, zijn er een paar natuurlijke behandelingen die kunnen helpen om lactose-intolerantie te verminderen. 

Voor sommige mensen kunnen lactase-enzymsupplementen zeer doeltreffend zijn om lactose te helpen verteren. 

Het is niet altijd nodig om zuivel volledig te vermijden als je lactose-intolerant bent. De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen kleine hoeveelheden zuivel verdragen. Bovendien kan je de darm trainen door regelmatig lactose op te nemen in je dieet. 

Tot slot kunnen ook pro- en prebiotica de symptomen van lactose-intolerantie verminderen. Probiotica zijn micro-organismen die zorgen voor een goeie darmflora. Prebiotica voeden de heilzame bacteriën die je al in je darmen hebt, zodat ze gedijen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Het is belangrijk dat een arts een exacte diagnose stelt in geval van spijsverteringsproblemen. De symptomen van lactose-intolerantie lijken erg op die van prikkelbare darm, de ziekte van Crohn, glutenintolerantie en koeimelkeiwitallergie. 

Het onderzoek om lactose-intolerantie op te sporen gebeurt met een ademtest. Hiermee wordt de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht gemeten na het innemen van lactose. Bij een slechte absorptie zal de hoeveelheid uitgeademde waterstof op het moment dat de lactose de dikke darm bereikt sterk verhoogd zijn.

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Jouw apotheker kan je een voedingssupplement geven op basis van lactase om het tekort aan dit enzym te compenseren. Als je het een half uur voor de maaltijd neemt, dan bereikt het de darmen op hetzelfde moment als de melkproducten en worden ze geabsorbeerd zoals het hoort.

Het is mogelijk dat mensen met lactose-intolerantie een aantal voedingsstoffen missen doordat ze weinig of geen zuivelproducten meer eten. Je apotheker kan je advies geven over welke supplementen je kunnen helpen om tekorten (bijvoorbeeld tekort aan calcium) aan te vullen.

Mensen die lactose-intolerant zijn kunnen ook klachten krijgen na het nemen van bepaalde medicijnen waarin lactose is verwerkt. Jouw apotheker kan je aandoening in jouw farmaceutisch dossier opnemen en daar rekening mee houden bij het maken van bereidingen. 

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat is lactose-intolerantie?

Wat is lactose-intolerantie? Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis waarbij het lichaam niet in staat is om lactose te verteren, het voornaamste suiker in zuivelproducten. Oorzaak is

Lees meer >