Mag ik mijn medicatie met koffie innemen?

Nee! Pillen neem je best met een groot glas water in. Dat wordt aanbevolen omdat proefpersonen in klinische studies de geneesmiddelen standaard doorslikken met 150 tot 240 ml water. De conclusies uit die studies gelden alleen als je die medicatie met een groot glas (plat) water neemt. 

Water blijft de voorkeur hebben

In de praktijk doen maar heel weinig mensen dat. Uit een recente bevraging van de KU Leuven bij 2.000 Vlamingen bleek dat de meesten hun pillen wel met water innemen, maar 47 % deed dat met slechts een half glas en 37% beperkte zich tot een slok. 3,4% werkte de pillen droog naar binnen.

Als je pillen droog inneemt, worden ze trager in je lichaam opgenomen en kan jouw maagslijmvlies geïrriteerd raken. Sommige geneesmiddelen, zoals ontstekingsremmers en bisfosfonaten (die botafbraak remmen) staan bekend om hun irriterende werking. Bij die middelen is het belangrijk dat je ze met veel water inneemt, zodat ze niet in de slokdarm blijven hangen.

Andere dranken

 
Uit de bevraging bleek ook dat lang niet iedereen water gebruikt. Occasionele zondaars grijpen vooral naar frisdrank (13%), koffie (8%) en melk (4%). 
 
​Melk maakt de werkzame stof van sommige antibiotica ongedaan. Alcohol is geen goed idee omdat het de werking van geneesmiddelen kan versterken. Denk maar aan slaap- en kalmeermiddelen of pijnstillers. Pompelmoes(sap) – of soortgelijk fruit, zoals pomelo – vermijd je best wanneer je bepaalde cholesterol- of bloeddrukverlagers moet nemen. Dat kan namelijk (ernstige) bijwerkingen veroorzaken! 
 
​​​En omdat cafeïne een opwekkende werking heeft, kunnen er ook bij de inname van medicatie met koffie of thee ongewenste bijwerkingen ontstaan. In het bijzonder hartmedicatie, pijnstillers, bloeddrukverlagers, diabetes-, astma en maagmedicatie en vochtafdrijvende middelen worden daardoor beïnvloed. Koffie en thee kunnen ook de werking van schildkliermedicatie en ijzersupplementen verminderen.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Bekommerd om broze botten

Bekommerd om broze botten Naarmate we ouder worden, worden de botten in ons lichaam minder sterk. Dat natuurlijk verouderingsproces heet osteoporose of botontkalking. Volgens schattingen

Lees meer >