Hoge bloeddruk

Volgens de Belgische Cardiologische Liga leven er in ons land bijna 2,5 miljoen mensen met een hoge bloeddruk. De helft is zich daar niet van bewust. Toch kan hoge bloeddruk gemakkelijk opgespoord en behandeld ​worden.

Je bloeddruk varieert voortdurend. Om je bloeddruk te kennen, moet je die dus geregeld meten. Als je bloeddruk na meerdere metingen gemiddeld hoger is dan 140/90 ml Hg, heb je een hoge bloeddruk of hypertensie.
Meestal merk je daar niets van. Hoge bloeddruk geeft zelden klachten. Dat maakt het net gevaarlijk. Als je je hoge bloeddruk niet behandelt, loop je vooral veel meer risico op een hartinfarct of een beroerte.

Het goede nieuws is dat je hoge bloeddruk onder controle kan krijgen. Gezonde leef- en eetgewoontes zijn daarbij van cruciaal belang.
Als dat onvoldoende helpt, kan je arts je geneesmiddelen voorschrijven.

Wat is je bloeddruk?

Als je hart samentrekt, gaat je bloed je lichaam in. De druk in je bloedvaten neemt dan toe. Als je hart weer ontspant, neemt de druk af. De hoogste druk is de bovendruk, de laagste is de onderdruk. Samen geven ze je bloeddruk aan: ​120/80 ml Hg (12/8 cl Hg) wordt beschouwd als de ideale bloeddruk. Vanaf 140/90 ml Hg is er ​sprake van een hoge bloeddruk.​

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk en wat kan je eraan doen? Doe de test!

→ Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. JUIST/FOUT

→ Je bloeddruk schommelt voortdurend. JUIST/FOUT

→ Een hoge bloeddruk is het gevolg van ongezonde leefgewoontes. JUIST/FOUT

→ Als je bloeddruk hoger is dan 140/90 ml Hg moet je medicatie nemen. JUIST/FOUT

→ De kans op hoge bloeddruk neemt toe met het ouder worden. JUIST/FOUT

De antwoorden op de test

→ Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. JUIST/FOUT

JUIST – Hoge bloeddruk is een ‘stille doder’. Je voelt er meestal niets van, maar als je er niets aan doet riskeer je op lange termijn onherstelbare schade aan je hart, hersenen, bloedvaten en nieren.

→ Je bloeddruk schommelt voortdurend. JUIST/FOUT

JUIST – ’s Nachts is je bloeddruk het laagst. Je bloeddruk stijgt bij het ontwaken, daalt in de loop van de dag en stijgt weer tegen de avond. Je bloeddruk stijgt ook als je sport of eet, of door stress, alcohol, roken …

→ Een hoge bloeddruk is het gevolg van ongezonde leefgewoontes. JUIST/FOUT

FOUT – In 90% van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Erfelijke factoren spelen een rol. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Ook bepaalde leefgewoontes zijn slecht voor je bloeddruk, zoals roken, stress, gebrek aan beweging, alcohol, overgewicht … Die factoren vergroten zelf ook het risico op hart- en vaatziekten. Als je een hoge bloeddruk hebt, is het dus des te belangrijker om gezond te leven.

→ Als je bloeddruk hoger is dan 140/90 ml Hg moet je medicatie nemen. JUIST/FOUT

FOUT – Of je huisarts medicatie aanraadt, hangt af van je risico op hart- en vaatziekten. Hij kijkt daarbij ook naar andere risicofactoren zoals je leeftijd, of je rookt, hoeveel je beweegt, … Als je weinig risico loopt, kan je met gezonde leefgewoontes je bloeddruk onder controle houden. Loop je een hoog risico, dan is medicatie aangewezen.

→ De kans op hoge bloeddruk neemt toe met het ouder worden. JUIST/FOUT​

JUIST – Meer dan de helft van de 70-plussers heeft een hoge bloeddruk. Vanaf 40 jaar neemt het risico toe en doe je er goed aan om je bloeddruk.

Gouden regels …   … om een hoge bloeddruk te vermijden (en soms te verlagen) 

  • Rook niet
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (minstens 3 x per week 30 minuten)
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Probeer je BMI onder de 25 te houden
  • Beperk je alcoholgebruik
  • ​​​Wees zuinig met zout en zoethout​

    Meestal merk je niets van een hoge bloeddruk. Dat maakt het net gevaarlijk, want als je er niets aan doet riskeer je op lange termijn onherstelbare schade.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree Wat rommelt er in je ingewanden? ​Reizigersdiarree – turista! – is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij vakantiegangers. Meestal is het een ‘banale’ buikloop, die

Lees meer >

Geneesmiddelen & alcohol

Geneesmiddelen & alcohol Vermijd gevaarlijke cocktails… Drink jij ook graag een glaasje? Hier in België zijn een pintje, een glaasje wijn of een aperitief vrij

Lees meer >