Brandwonden: test je kennis

Thuis of elders, een brandwond kan je snel oplopen, en op verschillende manieren: door hitte, elektriciteit, straling, een bijtend product…

De diepte van een brandwond, maar ook de grootte en plaats bepalen de ernst ervan. Afhankelijk van hoe diep ze is, spreken we van een eerstegraads, tweedegraads of derdegraads wonde, of simpelweg van een oppervlakkige of diepe brandwonde.

Voor een optimaal herstel is het essentieel om zo snel mogelijk te handelen en de brandwonde af te koelen, maar niet het slachtoffer… Opgelet dus voor onderkoeling, in het bijzonder bij kinderen en ouderen!

Verschillende factoren kunnen je helpen bepalen of je de brandwonde zelf thuis kan verzorgen of je een arts moet raadplegen of onmiddellijk naar spoed moet gaan. Ken jij ze?

Op zoek naar meer info?

Raadpleeg de websites brandwonden.be en antigifcentrum.be (bij chemische verbranding). Aarzel ook niet om raad te vragen aan je apotheker.

Weet jij hoe je moet reageren bij een brandwonde? DOE DE TEST!​

Een brandwonde moet je altijd meteen afkoelen met zeer koud water of ijsblokken. – JUIST/FOUT

FOUT – Je mag zeker geen ijs gebruiken! Koel de brandwonde af onder stromend lauw water (ongeveer 20°C) gedurende 20 minuten (of tot 60 minuten bij chemische verbranding).

 

Je moet zo snel mogelijk kleding rond de brandwonde verwijderen. – JUIST/FOUT

JUIST – Als het slachtoffer de kleding niet kan uittrekken, doe beschermende handschoenen aan en knip de kledij rondom de brandwonde weg. Als de stof op de huid plakt of gesmolten is op de huid, laat ze dan zitten en spoel ze af met lauw water.

 

Het is niet nodig om een beroep te doen op speciale expertise bij oppervlakkige brandwonden. – JUIST/FOUT

FOUT – Voor bepaalde oppervlakkige brandwonden heb je speciale expertise nodig voor de behandeling, met name als het gaat om een grote wonde (bijvoorbeeld over een volledige arm of been); verbranding in het gezicht, op handen, voeten, geslachtsorganen of rond de anus, of bij verbranding door chemische producten.

 

Een diepe brandwonde is minder pijnlijk dan een oppervlakkige brandwonde. – JUIST/FOUT

JUIST – Bij een diepe brandwonde zijn de zenuwen aangetast en voelt de wonde minder pijnlijk aan.

 

Bij diepe of grote verbranding, moet je niets aanbrengen op de wonde en geen medicatie geven tot de hulpdiensten gearriveerd zijn. – JUIST/FOUT

JUIST – Breng niets aan op de wond zodat de hulpverleners snel een juiste diagnose kunnen stellen. Geef ook geen pijnstiller, want de mate van pijn laat toe om de ernst van de wonde in te schatten.

Eerste hulp bij brandwonden

Eerst (lauw) water, de rest komt later!

  • De brandwonde is klein en oppervlakkig: breng zalf aan en eventueel een niet-klevend steriel verband. Je apotheker kan jou advies geven over de juiste producten en handelingen.
  • De brandwonde is groter dan de helft van de hand van het slachtoffer, of dan een muntstuk van €2 bij een jong kind of oudere: raadpleeg een arts.
  • De brandwonde is ernstig: bel 112 voor de hulpdiensten en transport van het slachtoffer.

Twijfel je over de ernst van de wonde? Raadpleeg je arts of apotheker.​

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat is lactose-intolerantie?

Wat is lactose-intolerantie? Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis waarbij het lichaam niet in staat is om lactose te verteren, het voornaamste suiker in zuivelproducten. Oorzaak is

Lees meer >