Waarom word ik moe van mijn medicatie tegen allergie?

Vermoeidheid is een bekende ongewenste bijwerking van geneesmiddelen tegen allergie. 

De eerste geneesmiddelen tegen allergie die werden ontwikkeld, worden ook wel ‘verdovende antiallergica’ genoemd omwille van hun belangrijke slaapverwekkende effect op patiënten. Die middelen worden vandaag bijna niet meer gebruikt. Sommige van hen worden nu zelfs eerder gebruikt als slaapmiddel. 

De meer recent ontwikkelde antiallergica zijn niet zo slaapverwekkend, maar kunnen wel een licht verdovende werking hebben. Toch voelen sommige patiënten ook bij deze geneesmiddelen nog vermoeidheid en zelfs slaperigheid. Dat blijkt uit de studies die uitgevoerd zijn voordat deze geneesmiddelen (‘antihistaminica’) op de markt werden gebracht.

Ander lijf, ander effect

Niet iedereen is dus even (on)gevoelig voor het slaapverwekkende effect van deze geneesmiddelen. Net zoals we niet allemaal op dezelfde manier voedsel verteren, zijn er ook mensen die hetzelfde middel tegen allergie als jou nemen, maar helemaal geen last hebben van slaperigheid. Sterker nog, sommigen voelen zich zelfs energiek door de medicatie! 

Je moet er ook rekening mee houden dat je lichaam best wel vermoeid kan zijn voor het geneesmiddel begint te werken. Het vecht immers tegen een indringer (de allergene stof). Bovendien heb je met een verstopte neus vaak niet de beste nachtrust…

Tips om uit te testen

Afhankelijk van wanneer je eventuele andere medicatie neemt, kan je eens proberen om je antihistaminicum ’s avonds te nemen in plaats van ’s ochtends. Een andere optie kan zijn om je dosis op te splitsen:’s ochtends een halve dosis te nemen en ’s avonds de andere helft. Vraag ook eens aan je apotheker of jouw geneesmiddel tegen allergie bekendstaat als erg slaapverwekkend of net niet. Misschien is een alternatief wel beter geschikt voor jou!

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk: