Au, een koortslip!
In het voorjaar zie je ze bij velen opduiken: een koortslip. De pijnlijke blaasjes op de lip worden veroorzaakt door het herpesvirus. Ongeveer 1 op 3 mensen is drager van dat virus.
Hoe komt het?
De meeste mensen krijgen het herpesvirus als kleuter. Meestal merk je daar niets van, maar sommige kindjes worden echt ziek. Eens besmet, blijf je drager van het virus. Soms wordt het actief. Een koortslip kan worden uitgelokt door zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid of koorts. Vrouwen hebben het vaker dan mannen. Jonge mensen hebben het vaakst een koortslip.
Wat als?
Het is niet omdat je het virus meedraagt, dat je er last van krijgt. Sommigen krijgen nooit een koortslip, anderen een of twee keer per jaar, en pechvogels elke maand (of nét op hun eerste werkdag).
Zorg voor een goede weerstand: voldoende nachtrust, niet roken, gezond eten en regelmatig bewegen. Bescherm je lippen door ze vet te houden met een lippenbalsem. Gebruik er in de zon eentje met uv-filter.
Toch een koortslip?
Probeer vooral anderen niet te besmetten:
- Was je handen met water en zeep als je aan je koortslip hebt gezeten.
- Raak anderen zo min mogelijk aan (niet knuffelen of kussen).
- Kom met een koortslip niet dicht bij baby’s en jonge kinderen.
- Gebruik aparte handdoeken, washandjes, glazen, bestek …
- Vermijd orale seks, want dan riskeer je een herpesinfectie rond de geslachtsdelen.
Afblijven
Raak je koortslip niet aan en krab de blaasjes niet open. Prik ze ook niet door. Laat je koortslip vooral met rust. Het vocht in de blaasjes is het meest besmettelijk. Als de blaasjes na een tweetal dagen zijn opgedroogd, is het grootste besmettingsgevaar geweken. Trek de korstjes er niet af om littekens te voorkomen.
Wat kunnen wij voor jou doen?
Wij kunnen je een zelfzorggeneesmiddel adviseren dat de genezingsduur kan verkorten, op voorwaarde dat je daarmee begint zodra je je koortslip voelt opkomen. Zo’n geneesmiddel bevordert het indrogen van de blaasjes en bestrijdt de jeuk. Je mag het ook gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Deel dit artikel:
Dit vind je misschien ook leuk:

Wat is obesitas?
Wat is obesitas? Obesitas is een term, die iemand aanduidt met een Body Mass Index (BMI) van 30 of meer. Dat betekent dat je een

Verslaafd aan pijnstillers
Verslaafd aan pijnstillers Pijn, het doet wat met een mens. Soms kan pijn zo overweldigend zijn, dat je nauwelijks kan functioneren. Als we iemand zien

Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?
Wat doe je met vervallen geneesmiddelen? Geneesmiddelen die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt, breng je terug naar je apotheker. Die zorgt ervoor