Reizigersdiarree

Wat rommelt er in je ingewanden?

​Reizigersdiarree – turista! – is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij vakantiegangers. Meestal is het een ‘banale’ buikloop, die na 3 tot 5 dagen vanzelf overgaat.

​Hoe warmer en exotischer je bestemming, hoe groter het risico. Let dus goed op wat je eet en drinkt om plotse sprintjes naar het kleinste kamertje te vermijden. Kook het, bak ​het, schil het of vergeet het!

Drinken, drinken, drinken

Vasten helpt niet als je diarree hebt. Probeer gewoon te blijven drinken en eten als je niet te misselijk bent. Een goede vuistregel is om na elk toiletbezoek een glas water, thee of bouillon te drinken. Vooral als je ook overgeeft, is drinken extra belangrijk.

Acute diarree kan snel tot uitdroging leiden. Je verliest immers veel vocht. Dat moet worden aangevuld door veel te drinken: 2 tot 3 liter per dag. Als je ondanks het extra vocht een droge mond en veel dorst krijgt, kan je last hebben van uitdroging. Bij baby’s en kleine kinderen kan dit al na 24 uur het geval zijn. Ook oudere mensen zijn erg gevoelig voor uitdroging.

Voor je reisapotheek …

Om het tekort aan vocht aan te vullen, heb je extra suikers en zouten nodig. Daarvoor kan je ORS, Oral Rehydration Salts, gebruiken. Dat is een mengsel van suikers en zouten in de juiste verhouding. Je kan het zonder voorschrift bij je apotheker halen.

Als je je diarree snel wil stoppen, bijvoorbeeld omdat je het vliegtuig moet nemen, kan je loperamide gebruiken. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren, maar het neemt de oorzaak van de diarree niet weg. Gebruik loperamide alleen zolang je waterdunne diarree hebt, anders loop je het risico op een ernstige verstopping. Gebruik het middel nooit langer dan 2 dagen na elkaar, geef het niet aan jonge kinderen en gebruik het niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wil je graag de diarree stoppen én herstellend werken? Dan raden wij je Orgitan Fast aan. 

Tip

Opgepast, diarree kan de werkzaamheid van een anticonceptiepil aantasten.

Vragen? Spring binnen in de apotheek voor extra advies.

Deel dit artikel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat is psoriasis?

Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die huidcellen snel opbouwt. Een opeenhoping van deze cellen leidt tot schilfers op het huidoppervlak. Psoriasis wordt

Lees meer >